profielfoto

Geschreven door: Eric de stampert


« Terug naar het overzicht

Werken bij.. De zorg

Het werken in een verzorgingshuis als helpende is een beroep die best zwaar kan zijn. Zelf heb ik dit 3 jaar gedaan

In de ochtend moet je soms wel 8 mensen helpen met wassen en aankleden en eten…. de zogenoemde a.d.l. algemene dagelijkse levensverrichtingen.
Dat is een pittig moment van de dag, je moet soms snel zijn omdat het druk is en er meerdere bewoners geholpen moeten worden maar ook geduldig met de bewoners omgaan.
Als helpende werk je vooral bij de ondersteunde taken maar mag je geen medicijnen uit delen.
En je helpt bij huishoudelijke taken die mensen niet meer kunnen .
En je begeleid mensen die moeilijk ter been zijn geduldig.
Voor het beroep helpende moet je zeer geduldig zijn en de zelf redzaamheid van de mensen  zo goed mogelijk stimuleren hoe lang iets ook duurd dit doe je ook zodat de persoon waar het omgaat zich nog zo lang mogelijk zelf redzaam voelt en dus zijn zelfvertrouwen blijft hebben.
dit is dus ook tot welzijn van de mensen.

Je bent als helpende veel in het privé van de klant of cliënt en daar moet je professioneel mee om kunnen gaan maar dit leer je ook in je opleiding.
Als helpende kan je soms iets meer op een ontspannen manier omgaan met de bewoners je hebt iets meer tijd voor een praatje als de verzorgende.
Je hebt als helpende 2 soorten takken de welzijns tak en de zorg.
helpende welzijn dan houd je je ook bezig met de dagelijkse activiteiten of in een huiskamer van een verzorgingshuis waar vaak  meerdere dementerende over dag verblijven. je bent er voor de begeleiding van een spelletje , het voorlezen uit de krant en natuurlijk de bewoners helpen met het eten.